Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/jednejme-okamzite/akce-udalosti/zpatky-k-jidlu-revoluce-zacina-od-zakladu/567/

Zpátky k jídlu: Revoluce začíná od základů

30. září 2020 8.00 – 30. září 2020 17.00
Národní zemědělské muzeum Praha, Kostelní 44, Prague, 170 00
Nový termín konference je 30.9.2020! Jedeme dál :)

Registrace zde: https://slusnafirma.cz/setkani-nazivo/zpatky-k-jidlu/

Můžete se těšit na den plný skvělých lidí. Přednášet budou mj. Radka Pokorná z Kokoza, Anna Kárníková z Hnutí DUHA - Přátelé Země Česká republika, PharmDr. Margit Slimáková, Karel Matěj z PROBIO, Vojtěch Kotecký z Glopolis, Jaroslav Záhora, Martin Pivokonský z Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR, Jan Valeška z Nadace Pro půdu, AMPI, Lovíme Bio a Spolkový obchod obŽIVA, Hanka Zemanová (autorka Biokuchařky), Veronika K Kučerová Sláma v botách, Tomáš Reinbergr Védské centrum, Zuzka Matúšová Lifereset, Renáta Černá ze školní jídelny Dobřany.

Potvrzené řečníky stále přidáváme - uvedený časový plán je zatím pouze předběžný.

To, čemu naši předci říkali jídlo jsou dnes vysoce průmyslově zpracované potraviny se značným podílem přidaných toxických látek a významným dopadem na kvalitu životního prostředí.
Většinové zemědělství dnes přistupuje k půdě jako k dolu, který se má vytěžit. Zemědělci už nejsou hospodáři, ale podnikateli. Jejich cílem už není pěstovat a chovat a předat půdu dalším generacím.
Místo tradičních pěstitelských a chovných postupů se používá to, co maximalizuje zisk - pesticidy, hormony a další plejáda chemických látek, které se dostávají do našich podzemních vod a zůstávají v potravinách.

Téma toho, co jíme a jak se naše jídlo pěstuje, chová, zpracovává a distribuuje se týká každého z nás. Ovlivňuje naše zdraví, délku a kvalitu života, naši ekonomiku, kvalitu vody, půdy a krajiny. Má zásadní vliv na klima.

(České a slovenské) zemědělství je ve vážné krizi.
Potřebuje revoluci

V Československu přitom působí tisíce ekozemědělců, ekologických zpracovatelů, zahradníků a zahrádkářů, odborníků na výživu, kuchařů, hnutí komunitou podporovaného zemědělství, spolkových obchodů a dalších lidí, kteří ukazují alter-nativu.

Chceme se s částí z nich zavřít na jeden celý den, téma pojmenovat, řádně probrat, lépe se propojit, inspirovat se, dodat si energii a nakopnout hnutí za návrat od průmyslově zpracovaných potravin zpět k jídlu.