Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2019/09/23/akce-poh%C5%99eb-pro-na%C5%A1e-lesy/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Akce: Pohřeb pro naše lesy

23. září 2019 Nenásilné akce

V pěti českých městech se v pondělí 23. 9. uskutečnil symbolický Pohřeb pro naše lesy, jímž hnutí Extinction Rebellion upozornilo na kritický stav našich lesů a na jeho souvislost s klimatickou změnou. V rámci uměleckého happeningu členové hnutí dopravili do měst uschlé stromy a ve smutečním průvodu je nesli ulicemi. Akce vzbudila velký zájem u kolemjdoucích, přítomni byli i zástupci médií.

V Praze měla akce podobu uměleckého hapenningu. Od budovy Národního divadla se vydal smuteční průvod, který se cestou na náměstí Republiky postupně rozrostl asi na 80 osob. V průvodu nesli členové hnutí vzrostlé suché stromy a transparenty oznamující smysl akce. Působivý dojem dotvářela živá kapela i doprovodná skupina tzv. „červené brigády“, výrazové divadelní uskupení, které vzniklo uvnitř hnutí.

V Brně měl symbolický pohřeb pro naše lesy podobu smutečního pochodu městem. Pochod byl zakončen na Moravském náměstí smutečními projevy. Řečníci, mezi kterými byli mluvčí hnutí Veronika Holcnerová, koordinátor kampaně Zachraňme lesy Jan Skalík a farářka Sandra Silná, mluvili mimo jiné o nutnosti být občansky aktivní jako nutné součásti společenských změn.

V Plzni Pohřeb pro lesy pořádala nově vzniklá lokální skupina. Osm členů hnutí s transparentem a rakví, ve které ležely suché stromy, prošlo průvodem od Plaz k magistrátu města. Ženy ze skupiny rozdávaly kolemjdoucím suché větvičky s přiloženým textem.

Akce se konala také ve Vsetíně a 27. 9. i v Liberci.

Smyslem akce je upozornit na kritický stav sucha v českých lesích, na nevhodné hospodaření s lesy, které se orientuje na zisk namísto zdraví lesů, a v neposlední řadě na změny klimatu, které mají za následek dlouholetá sucha a horka. Les má v krajině nezastupitelnou roli – od zadržování vody až po zachycování a ukládání oxidu uhličitého. Nerovnováha klimatu způsobila na území České republiky oteplení o 2 °C od šedesátých let, výrazný pokles hladin podzemní vody, úbytek sněhu a změnu distribuce srážek. Stromy usychají nebo jsou natolik oslabené, že nedokáží čelit náporu kůrovce. Tento stav vyžaduje nový přístup k hospodaření s lesy, zaměřený na zdraví a životaschopnost lesů. Už není pravda, že se dopady klimatické změny týkají jen budoucích generací – zažíváme je teď a tady i v České republice a budeme je zažívat stále intenzivněji v následujících letech a dekádách.


Fotografie: Fotoreport na A2larm.cz | Pohřeb v Brně | Pohřeb v Praze

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.