Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2019/09/30/akce-%C5%A1aty-bez-lid%C3%AD/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Akce: Šaty bez lidí

30. září 2019 Nenásilné akce

V pondělí 30. září ráno překvapila obyvatele Prahy a Brna, mířící za prací a do škol, umělecká instalace s názvem Šaty bez lidí. Na frekventovaných místech a u stanic metra se objevilo zavěšené oblečení, jehož nositelé symbolicky zemřou jakožto oběti klimatické krize, pokud nezačneme okamžitě jednat.

„Šaty použité na tuto akci jsme získali jako přebytek ze swapu – akce, během níž se účastníci sejdou a vyměňují si oblečení, aby nepodporovali průmysl spotřební módy. Tento swap jsme uspořádali pro naše členy i veřejnost v parku Grébovka před dvěma týdny. Na instalaci používáme jen oblečení, které po akci zbylo a nikdo už je nechtěl,“ řekla Kamila Sirotná ze skupiny Extinction Rebellion Rodiče.

Instalace zároveň také upozornila na zátěž, kterou pro naši planetu znamená módní průmysl. Rychlá móda neboli fast fashion nutí spotřebitele kupovat více, než potřebují, a textilní průmysl je po tom ropném druhým nejšpinavějším sektorem na světě. Důvody leží v životním cyklu oblečení: pěstování plodin je náročné na spotřebu vody, ke zpracování jsou využívány chemické látky a ve velkém dochází ke znečištění odpadních vod. Také je během výroby materiál mnohokrát přepravován – z místa produkce suroviny na zpracování, utkání, ušití, barvení a prodej, a to po celé planetě.

Dle vyjádření Evropské komise občané Evropské unie ročně vyhodí 5,8 milionů tun textilu, z čehož jen 1,5 milionu tun (25 %) je průmyslově recyklováno či využito pro charitativní účely. Zbývající 4,3 miliony tun míří na skládku či jsou částečně využity k produkci energie.

Oblečení z instalace bude posléze sundáno a využito na další tvůrčí záměry.


Zpráva: Českénoviny.cz
Fotogalerie: Šaty bez lidí v Brně | Šaty bez lidí v Praze

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.