Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2019/10/11/akce-tyden-rebelie-a-patecni-rozbuska/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Akce: Týden rebelie a páteční rozbuška

11. října 2019 Nenásilné akce

Během Týdne rebelie, který vyvrcholil v sobotu 12. října festivalem a blokádou dopravy na Václavském náměstí v Praze, proběhla i řada menších kreativních a protestních akcí v Praze, Brně, Liberci, Velkém Meziříčí, Českých Budějovicích a dalších městech. Aktivisté Extinction Rebellion ve veřejném prostoru například rozvěsili transparenty, oblékli sochy, uspořádali taneční flashmob či vystoupili na kostky tajícího ledu s oprátkami na krku, aby tak symbolicky upozornili na akutnost a závažnost klimatické krize.

V pátek 11. října rozvířilo Prahu několik akcí po sobě: členové hnutí dvakrát krátce blokovali dopravu na vybraných komunikacích, uspořádali satirické vysílání od budovy zpravodajství České televize, protestovali proti uhelné energetice před budovou společnosti ČEZ a během dne rodičovská skupina Rebelů proti vyhynutí uspořádala tzv. die-in – symbolickou smrt přímo na Staroměstském náměstí.

Happening před budovou ČT upozornil na fakt, že média mají v rukou velkou odpovědnost i moc posunout veřejnou debatu. Abychom mohli situaci klimatické krize začít řešit, je nutné, aby si společnost problém uvědomovala v celé jeho šíři. „Problém vidíme v tom, že se média snaží o klimatické krizi informovat takzvaně vyváženě. Ve skutečnosti to znamená, že vždy pozvou na jednoho odborníka jednoho popírače klimatické krize, a tím zkreslují objektivní fakta, která jsou již vědeckým konsensem potvrzena. Chceme, aby klimaskeptikům dávala přesně tolik prostoru, jaký je poměr vědců, kteří změny klimatu popírají ve skutečnosti. To jsou desetiny procent, maximálně v řádu jednotek procent,“ uvedl v úvodním proslovu Jan Burian z Extinction Rebellion.

Vážíme si práce veřejnoprávního média, stojíme za ním a oceňujeme výborně zpracované reportáže, které tématu klimatické krize věnují. Chtěli bychom však, aby se toto téma objevovalo ve vysílání mnohem častěji a aby se česká média inspirovala zahraničními médii, která se připojila k výzvě Covering climate now (Pokrýváme téma klimatické krize – teď).


Zprávy: Idnes – Ledy tají | Idnes – Páteční blokáda
Fotogalerie:

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.