Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2019/12/15/pro%C4%8D-se-p%C5%99idat-k-vyhl%C3%A1%C5%A1en%C3%AD-klimatick%C3%A9-nouze/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Proč se přidat k vyhlášení klimatické nouze?

15. prosince 2019 Klimatická krize

Oxfordský slovník každoročně vyhlašuje nejdůležitější nové populární pojmy. Letos zvítězila klimatická nouze, jejíž použití se zvýšilo o 10 000 procent.

Klimatická nouze je slovo roku 2019 podle Oxfordského slovníku.

Klimatickou nouzi slovník definuje jako „situaci, ve které je potřebná urgentní akce ke zpomalení nebo zastavení změny klimatu a k odvrácení potenciálně nevratného poškození prostředí, jež změna přináší“.

K čemu je vyhlásit stav klimatické nouze?

Stav klimatické nouze vyhlašují zastupitelstva, magistráty a vlády. Dávají tak najevo, že si uvědomují, že naše dosavadní snahy zpomalit oteplování a rozpad ekosystémů nejsou dostatečné. A že je potřeba použít účinnější a radikálnější nástroje. Instituce, která klimatickou nouzi vyhlásí, tímto sděluje občanům, že téma bere vážně a že pracuje na strategiích, jak ve svém regionu účinně snížit emise skleníkových plynů, spotřebu energie i degeneraci krajiny.

Kdo se k vyhlášení už připojil?

Aktuální číslo je 1252 orgánů ve 26 zemích. Za 28 zemí EU klimatickou nouzi vyhlásil Evropský parlament. Celkově v těchto oblastech žije zhruba miliarda lidí.

Patří k nim Velká Británie, Irsko, ostrov Man, Portugalsko, Vatikán, Kanada, Francie, Argentina, Španělsko, Rakousko, Malta, Bangladéš a tisíce měst a obcí po celém světě, včetně Prahy 6 a 7.

Kdo také podporuje snahy urgentně vyřešit klimatickou krizi?

Vědci mluví o hrozbě „nevýslovného utrpení“. Časopis BioScience v listopadu 2019 publikoval výzvu 11 000 vědců ze 153 zemí, která vyzývá k hluboké přeměně společnosti. („Tímto jasně a jednoznačně prohlašujeme, že planeta Země čelí klimatické krizi“.)

Papež František vyhlásil stav nouze v červnu. Žádá světové vůdce, aby „naslouchali pláči chudých a planety“, a požaduje, aby „fosilní paliva zůstala v zemi“.

V červenci se přidalo 7 000 univerzit ze 6 kontinentů. Připojily se k tříbodovému plánu, který zahrnuje výzkumnou a osvětovou činnost a dosažení uhlíkové neutrality nejpozději do roku 2050.

Co je účinné řešení klimatické krize?

Vyhlášení stavu nouze je mocný symbol. Musí ale následovat skutečná akce. Zásadní je, jak rychle se podaří dekarbonizovat energetiku, učinit ekonomiky více lokálními a cirkulárními, transformovat současné degenerativní zemědělství a zpomalit populační růst. Na podzim 2018 vydal Římský klub orientační plán, „co by bylo potřeba celosvětově vykonat“, který připojujeme níže jako ilustraci k problematice. Evropská komise čerstvě představila svou Zelenou dohodu, která je ale kritizována jako „příliš slabá, příliš pomalá“.

Prosíme vás: Neobětujte životní podmínky příštích generací svému pohodlí a setrvačnosti. Drobné úpravy ekologické politiky města nemají dostatečný dopad.

Musíme provést rychlé a rozsáhlé změny, jinak hrozí kaskáda dalších návazných jevů (tání ledovců, požáry lesů, uvolňování metanu z permafrostu atd.), které mohou klima vychýlit natolik, že další oteplování už bude nezvratné.

Otázka k zamyšlení na závěr: Víte, o kolik byla globální teplota při poslední době ledové nižší než průměrná teplota ve 20. století? O čtyři stupně Celsia. A víte, k jakému nárůstu teploty oproti předindustriálnímu průměru nyní směřujeme? Čtyři stupně začínají být ještě optimistickým odhadem, nejhorším modelům vychází oteplení o 8 stupňů. Panuje vědecká shoda, že takové oteplení již není slučitelné s přežitím civilizace.

Symbolické vyhlášení stavu klimatické nouze je malý krok. Může to ale být začátek.

Prosíme vás: Jednejte.

Plán reakce na stav klimatické nouze

Můžete se podívat na Plán klimatické nouze vytvořený Římským klubem.

Proč jako občanské hnutí v tomto materiálu uvádíme příklad z Římského klubu, obsahující konkrétní mitigační a adaptační strategie? Prosazení konkrétně těchto strategií není požadavkem hnutí Extinction Rebellion. Uvádíme je tady proto, že Římský klub je vysoce hodnocená instituce a její akční plán může nezasvěceného laika rychle uvést do problematiky. Můžete se tak zorientovat, co zhruba zahrnuje adekvátní adresování klimatické otázky. Další (podobný) pohled má např. světově známý ekonom Jeff Sachs, v rozboru o pěti pilířích dekarbonizace (psáno z pohledu USA), nebo celoevropská strana DIEM25 a její verze European Green New Deal.

Jako svůj úkol Extinction Rebellion vidí upozornit na závažnost situace, nastolit celospolečenskou debatu a pomoci nastavit demokratické nástroje, aby byly nutné změny spuštěny co nejdříve. Více o Extinction Rebellion v České republice můžete zjistit na našem webu.

Reference:

  1. Rice, Doyle. USA TODAY. 'Climate emergency' is Oxford Dictionary's word of the year.
  2. Climate emergency declarations in 1,252 jurisdictions,
  3. The European Parliament declares climate emergency | News | European Parliament.
  4. Carrington, Damian. Climate crisis: 11,000 scientists warn of 'untold suffering'.
  5. BBC. Pope Francis declares 'climate emergency' and urges action.
  6. UN Environment. Higher and Further Education Institutions across the globe declare Climate Emergency.
  7. Greenpeace. European Green Deal misses the mark.
  8. Munroe, Randall. xkcd. 4.5 degrees.
  9. Tolasz, Radim. irozhlas.cz. I kdybychom teď zastavili veškeré emise, klima se bude zhoršovat dalších 30 let, varuje klimatolog.
  10. Wikipedie. Climate apocalypse.
  11. The Club of Rome Climate Emergency Plan.
  12. Sachs, Jeff. Getting to a carbon free economy.
  13. DIEM25. European New Deal.

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.