Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2019/12/17/otevreny-dopis-vlade-ceske-republiky/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Otevřený dopis vládě České republiky – vyhlaste stav klimatické nouze

17. prosince 2019 Klimatická krize

Vážený pane premiére,

Vážený pane ministře průmyslu a obchodu,

vážený pane ministře životního prostředí,

vážený pane ministře zemědělství,

vážená vládo,

již šestým dnem se bezmála dvě desítky občanů z české větve mezinárodního hnutí Extinction Rebellion účastní hladovky za vyhlášení stavu klimatické nouze na celém území České republiky. Před několika týdny tento stav klimatické nouze (climate emergency) vyhlásil Evropský parlament a před několika dny lídři Evropské unie schválili tzv. Evropskou zelenou dohodu, v níž se zúčastněné země, včetně České republiky, zavázaly k dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050.

Tuto dohodu ale mnoho vědců považuje za žalostně nedostačující pro odvrácení nejzávažnějších hrozeb, které s sebou přináší klimatická krize. Chápeme ji nicméně jako první symbolický krok, kterým evropské vlády dávají na vědomí, že si reálnost těchto hrozeb začínají uvědomovat.

Poslední tři desetiletí jsme byli zvyklí slýchat, že změna klimatu je věcí daleké budoucnosti a příštích generací. Tato budoucnost už je ale tady. Českou republiku sužují především vlny veder a následného sucha, které decimují jak naše lesy, tak zemědělskou úrodu. Naše krajina, zničená mimo jiné průmyslovým zemědělstvím, v takové situaci nedokáže zadržovat vodu a na mnoha místech země dochází k markantnímu úbytku pitné a užitkové vody. Sucho, kterému teď čelíme, není jen přechodným jevem, ale dlouhodobou tendencí, která se bude dále zhoršovat.

Po celém světě už stav klimatické nouze vyhlásilo 1252 jurisdikcí ve 26 zemích, mezi nimi i Velká Británie, Irsko, Francie, Španělsko nebo sousední Rakousko. V nedávné výzvě 11 tisíc vědců ze 153 zemí varují signatáři před „nevýslovným utrpením“, jednoznačně prohlašují, že „planeta Země čelí klimatické krizi“ a vyzývají k hluboké přeměně společnosti. Oxfordský slovník vyhlásil „stav klimatické nouze“ slovem roku 2019, mimo jiné také proto, že se jeho používání zvýšilo o 10 tisíc procent.

Stav klimatické nouze vyhlašují zastupitelstva, magistráty a vlády. Dávají tak najevo, že si uvědomují, jak jsou naše dosavadní snahy zpomalit oteplování a rozpad ekosystémů nedostatečné. A že je nezbytné použít účinnější a radikálnější nástroje. Instituce, která stav klimatické nouze vyhlásí, tímto sděluje občanům, že hrozbu bere vážně a pracuje na strategiích, jak ve svém regionu účinně snížit emise skleníkových plynů, spotřebu energie i degeneraci krajiny.

Zatímco probíhá naše hladovka, přibývají další důkazy, že situace je skutečně kritická: tento týden prestižní vědecký magazín Nature publikoval studii, v níž se tvrdí, že díky vlnám veder a vlnám mrazů se násobně zvýšilo riziko simultánní neúrody v mnoha regionech. Už tedy skutečně není na co čekat.

Vyzýváme vás tímto, abyste se přidali k vládám mnoha zemí po celém světě, vyhlásili stav klimatické nouze a začali podle toho neprodleně jednat a předložili ambiciózní plán snižování emisí, zadržování vody v krajině, plán boje se suchem, degradací české krajiny, a také strategii, jak zvládnout ztráty v zemědělství, které mohou vést k potravinové krizi.


Hladovkáři za Extinction Rebellion Česká republika


Josef Vaníček
Zuzana Žežulková Malíčková
Václav Opatřil
Jana Machová
Markéta Meluzínová
František Kotas
Kateřina Gálová
Markéta Kučerová
Lucie Grodecká
Zdenka Doubravka
Luboš Andrlík
Adéla Durčáková
Ivana Rosická
Loan Thanh Bui
Arne Springorum
Kate Wiseman
Gabriela Kleinová
David Varga
Pavla Setničková

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.