Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2020/01/17/video-jak-vzniklo-celosv%C4%9Btov%C3%A9-hnut%C3%AD-extinction-rebellion-cnn/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Video: Jak vzniklo celosvětové hnutí Extinction Rebellion – CNN

17. ledna 2020

„Tak už to na světě funguje: jak začnete mluvit o potřebě změny, lidi začnou šťourat do vás, místo aby se debatovalo o tématu.“ Není to specialita ČR, úplně stejně se s tím potýkají v UK.

Mrkněte na video (6 min), mapující první rok XR. Jak se stalo, že hnutí mělo tak fenomenální úspěch a růst (500 skupin po celém světě)? Přispěl k tomu úžasný výtvarný jazyk tiskovin i akcí? Skvělý mediální tým?

V Česku od zkušenějších ekologů slyšíme: „XR je opravdu mimořádné svou nízkoprahovostí. Berete každýho, je přijatý takový jaký je, najde si nějakou niku, postupně se osmělí. Po půldenním tréninku se lidi účastní přímých nenásilných akcí — to je dost nové.“

A čeho XR ve světě dosáhlo? Podivení v Česku vzbuzuje např. požadavek XR, aby o ekologicko-energetickém plánu dané země mohli spolurozhodnout lidé v Občanských shromážděních. Věděli jste, že britská vláda už rozeslala 30 000 pozvánek do takovýchto shromáždění a francouzská vláda 10 000? Dočkáme se i u nás?



Pokud vás to zaujalo, někdo vám to třeba nasdílel – vítejte!

👉 sledujte naši FB stránku
👉 objednejte si do vaší obce přednášku Míříme k vyhynutí
🧡 podpořte Rebelii proti vyhynutí – darujte!


Díky!

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.