Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2020/05/24/logo-v-repce/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Logo v řepce

Členové hnutí Extinction Rebellion vytvořili v řepkovém poli u Doubravic nad Svitavou z dáli viditelný obrazec přesýpacích hodin uzavřených v kružnici, který je zároveň symbolem hnutí. Záměrem akce bylo upozornit na probíhající šesté vymírání druhů a ohrožení člověka změnami klimatu. Řepka je zároveň typickým příkladem nevhodného monokulturního pěstování na velkých plochách metodami průmyslového zemědělství, které mají velmi negativní dopad na krajinu a přírodní ekosystémy.

24. května 2020 Nenásilné akce

Aktivisté v lánu řepky vykosili asi 21 metrů široký kruh v obilí, dobře patrný i z nedaleké silnice. Hnutí Extinction Rebellion se k akci veřejně přihlásilo a své motivy objasnilo ve vzkazu, který byl ponechán na místě. Pole bylo vybráno tak, aby nebyl zasažen drobný zemědělec, nýbrž pozemek vlastněný velkou firmou. Hnutí se také zavázalo, že vzniklou škodu uhradí.

Pěstování velkých lánů řepky, která v Česku zabírá okolo 15 % orné půdy (pro srovnání: v sousedním Rakousku se jedná o 4 %), je neudržitelné kvůli nutnosti aplikace chemických postřiků, které zabíjejí hmyz včetně včelstev a dostávají se také do spodních vod. Řepka také vyžaduje přílišné množství hnojení, čímž se do vody dostávají dusičnany a do ovzduší amoniak. Více než polovina české řepky je využívána na výrobu biopaliv, jejichž ekologický dopad členové hnutí vnímají jako negativní.

Akce je součástí řady navazujících protestů a happeningů, které nyní na jaře hnutí připravuje.

Média: Deník, Seznam Zprávy
Fotoreport

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.