Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2020/07/30/piknik-na-hrade/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Pikniky na Hradě

III. nádvoří Pražského hradu v pátek 26. června odpoledne ožilo klimatickým piknikem. Aktivisté a aktivistky hnutí Extinction Rebellion na něj pozvali také prezidenta republiky a zároveň mu adresovali otevřený dopis věnující se budoucnosti země v kontextu klimatické krize. Miloš Zeman na dopis neodpověděl a na piknik nedorazil, ale akce se i tak vyvedla. Druhý piknik na Hradě proběhl 30. července, tentokrát na I. nádvoří. Ani na ten prezident nedorazil.

30. července 2020 Nenásilné akce

Prvního pikniku se zúčastnilo několik desítek lidí včetně rodin s dětmi. Uspořádáním piknikových dek do nápisu KLIMA během prvního pikniku poukázali na pomalost a nečinnost vlády ve věci klimatické krize i jejích dopadů na Českou republiku, jež mají podobu zejména dlouholetého sucha. Hnutí Extinction Rebellion touto formou chtělo oslovit nejen veřejnost, ale i ústavní činitele a přimět vládu ke větší aktivitě v řešení těchto otázek.

Prezident Miloš Zeman je znám svým spíše zdrženlivým postojem vůči antropogenním příčinám klimatických změn. Organizátoři akce s tím ale počítali a chtěli navázat na jeho vánoční poselství, v němž mimo jiné zdůrazňoval, že by „naše diskuse měla probíhat mezi různými názorovými skupinami a nikoho bychom z této diskuse neměli předem vylučovat“. Prezident naše pozvání nicméně nepřijal, na pikniku tak zazněl alespoň stylizovaný projev jednoho z účastníků vyzývající k rychlému dosažení uhlíkové neutrality a regeneraci krajiny.

Zhruba desítka aktivistů odmítla po desáté hodině opustit uzavírající se prostory Pražského hradu a byla zadržena policií. Dva ze zadržených se k celé situaci vyjádřili slovy: „Situace je taková, že nebylo jiné možnosti, než se nechat zatknout a dát tím najevo občanskou neposlušnost. Nikoli jako osobní vzdor vůči světu, ale naopak jako strach o tento svět, kvůli apatii politiků. Zůstali jsme, protože pro nás bylo důležité zdůraznit, jak moc je téma klimatické krize zásadní a jak málo se v médiích a obecně v rámci veřejnosti bere vážně. Občanskou neposlušnost vnímáme jako efektivní cestu, jak to dát najevo. Krizová situace tady je a všichni časem budeme muset, ať dobrovolně, či ne, vystoupit ze své komfortní zóny."

Text otevřeného dopisu prezidentovi najdete zde.

Média: Idnes, Blesk, Britské listy, Pražský patriot

Fotogalerie: Petr Zewlakk Vrabec

Po prvním pikniku aktivisty (tedy lidi, kteří se zúčastnili pokojné akce vyžadující lepší klima pro všechny) mluvčí prezidenta Ovčáček označil za extrémisty, se kterými se nejedná. Proto byl uspořádán druhý piknik, který proběhl v podobném duchu. Ani na ten prezident nedorazil. Fotografie z druhého pikniku najdete zde.

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.