Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2020/09/28/nazi-v-zare/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Nazí v Zaře

Rebelové a rebelky z Extinction Rebellion CZ Expats v sobotu odpoledne uskutečnili svou první nenásilnou přímou akci, a to v obchodním domě jako protest proti rychlé módě. Čtyři z nich se přilepili vteřinovým lepidlem k výloze pražské Zary, odění pouze do cedulí upozorňujících na ničivé dopady módního průmyslu.

28. září 2020

Prodejna byla vzápětí uzavřena a na místo přijelo několik policejních vozů. Policisté uzavřeli prostor kolem obchodu včetně přilehlé boční ulice a následně přilepené aktivisty a aktivistky odtrhli bez použití ředidla. Zajištěna byla celé čtveřice i vyjednavač z podpůrné zhruba třicetičlenné skupiny dalších členů a členek hnutí, která demonstrovala před obchodem s bannerem a transparenty. V pozdních večerních hodinách byli postupně propuštěni.

Oděvní průmysl, především krátkodobé módní kolekce firem, jako je Zara, je zodpovědný za plnou desetinu celosvětových emisí. Je druhým největším spotřebitelem vody a produkuje 20 procent odpadní vody. Na jediné džíny padne 3700 litrů vody, to je trojnásobek množství, které průměrný člověk spotřebuje za celý rok. Prodej módního oblečení je dnes o 60 procent vyšší než před pouhými 15 lety, oblečení v průměru vyhazujeme po několika měsících. Největší výrobci rychlé módy svým zaměstnancům v rozvojových zemích platí směšné mzdy a drží je v naprosto nevyhovujících podmínkách. „Tento obchodní model podporuje obchod s ropou a zkázu životního prostředí. Nakupováním rychlé módy akceptujeme, že na kvalitě života záleží méně než na levném oblečení. Gigantické firmy, které využívají model tzv. fast fashion, díky novodobým otrokům profitují a privilegovaní Evropané to dovolují, protože z toho také těží. Vybrali jsme si ulici Na Příkopě, protože je nechvalně známá kvůli množství luxusních značek a kvůli obchodům s rychlou módou, jako je například H&M nebo řetězec Mango. Nakupující v této ulici by měli zhodnotit své spotřební návyky, protože mají škodlivý dopad na naši planetu a na méně privilegované komunity,“ uvedli zúčastnění.

Extinction Rebellion vyzývá průmysl rychlé módy, aby splnil následující požadavky:

  1. Změňte proces získávání materiálů v prostředí obklopujícím výrobny vašeho oblečení.
  2. Reformujte model obchodování s rychlou módou zastavením nepřetržité a neudržitelné produkce oblečení a skončete se záměrnou produkcí výrobků s krátkou životností.
  3. Upravte pracovní smlouvy a umožněte všem zaměstnancům ve výrobě stát se akcionáři firmy, aby mohli dohlížet na dodržování bezpečnostních předpisů a pracovat v důstojném prostředí za důstojný plat.
  4. V každé kamenné prodejně zaveďte oddělení oprav.

Fotogalerie: XR Praha, Zewlakk
Livestream z akce
Média: A2larm, Českénovinky1

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.