Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2020/09/29/za-sve-blizke-na-ministerstvu-financi/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Za své blízké na Ministerstvu financí

První den Velké rebelie začal překvapením pro úředníky ministerstva financí. Tři aktivisté Extinction Rebellion se v úterý ráno pomocí řetězů připoutali ke třem vchodům do budovy, čímž zatarasili vstup. Chtěli tak upozornit na zarážející nečinnost ministerstva v otázce změn klimatu a souvisejícího přechodu na čistou ekonomiku a energetiku. S sebou měli fotografie svých nejbližších a nápis „Jsme tu za své blízké“. Aktivisty přišla k ministerstvu podpořit i početná skupina dalších členů a členek hnutí.

29. září 2020 Nenásilné akce

„Nedělá mi vůbec žádnou radost, že tady dnes protestuji, ale po zvážení ověřených faktů mi nezbývá nic jiného. Jsem běžný občan, podnikatel, a mám strach, že moje generace nepředá našim vnoučatům tuhle zemi ve stavu, aby se jim tady dobře žilo. Technologie a plány pro bezemisní ekonomiku už existují, teď je musíme aplikovat,“ uvedl otec tří dětí, jeden z účastníků akce.

Ministerstvo financí si protestující vybrali, jelikož nesouhlasí s jeho rozpočtovou koncepcí a požadují, aby přestalo zavírat oči před nevyhnutelným. Ministerstvo letos ostudně prováhalo jedinečnou příležitost k nastartování přechodu na ekologicky šetrnou ekonomiku, když se v současné koronavirové krizi zaměřilo na to, aby vše zůstalo co nejvíc ve starých kolejích. „Náš stát přece musí investovat úplně jinak a finance za to nesou odpovědnost. Svět se otepluje, doslova hoří, oceány stoupají. Devět let z deseti je u nás strašné sucho. Navzdory covidu spousta zemí už pochopila, že budeme čelit čím dál horším přímým důsledkům změny klimatu, jako je sucho, přemnožení škůdců, povodně, požáry nebo masová migrace lidí, a chystají se na to. ČR stále ještě patří mezi nejlepší místa k životu, a proto se nesmí držet zpátky,“ uvedla jedna z aktivistek.

I přední český ekonom Tomáš Sedláček se v rozhovoru pro iRozhlas nechal slyšet, že bychom měli opustit představu ekonomiky postavené na nekonečném růstu. „Měli bychom se rozloučit s tím, že se věci neustále lepší. Jsem sice optimista, ale můj optimismus je menší než ekonomického mainstreamu, který v růstu vidí předpoklad zdravého vývoje společnosti,“ uvedl Sedláček.

Podmínky přechodu na energetiku bez uhelných elektráren v ČR analyzovala renomovaná mezinárodní právnická kancelář Frank Bold. Její studie došla k závěru, že odstavení uhelných elektráren a přechod od uhlí k obnovitelným zdrojům lze dosáhnout do roku 2030. Česká Stínová uhelná komise považuje za nejpozdější termín odstoupení od uhlí rok 2035. Vedle toho připomíná, že začínáme být pozadu: Belgie dosáhla uhelné neutrality v roce 2016 a Rakousko či Švédsko letos.

Extinction Rebellion zdůrazňuje, že transformaci ekonomiky je nutné provést promyšleně, spravedlivě a nenechávat věc na poslední chvíli. „Nechceme lidem brát práci. Třeba v Polsku teď stávkovali horníci, aby jim nezavírali důl. My sice říkáme, že uhlí musí skončit, ale jedním dechem dodáváme, že všem pracujícím je potřeba zajistit novou práci v perspektivních oborech. V nejmodernějších zemích je to jasně daná věc. Potřebujeme plán, koncepci a vizi – naše vláda to zatím bohužel neumí zajistit,“ uvedla mluvčí akce Adéla Hrdličková.

Celý protest před ministerstvem probíhal v souladu s platnými protiepidemickými opatřeními a připoutaní vyjádřili odhodlání setrvat na místě až do zásahu policie. S jedním z nich policisté řešili přestupek proti občanskému soužití, který oznámili správnímu orgánu.

Video 1, video 2
Fotogalerie: XR Praha, Zewlakk
Média: Novinky, Deník N, Nova, Britské listy, Ekolist, Eurozprávy, Refresher

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.