Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2020/12/11/nebudte-zbabelec-a-chrante-klima/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Nebuďte zbabělec a chraňte klima

Společná pondělní demonstrace devíti ekologických a lidskoprávních organizací vyzvala premiéra, aby podpořil ambicióznější emisní cíle EU. Členové a členky Extinction Rebellion se sešli před ministerstvem dopravy, po němž požadovali vypracování klimatického plánu, a následně se připojili k ostatním organizacím před Rudolfinem, odkud pak vyšel společný pochod k Úřadu vlády.

11. prosince 2020 Nenásilné akce

Společná pondělní akce hnutí Greenpeace, Amnesty International, Arnika, Automat, Extinction Rebellion, Doctors For Future, Hnutí Duha, Limity jsme my a NESEHNUTÍ upozornila na blížící se jednání představitelů členských států Evropské unie v Bruselu a vyzvala premiéra, aby podpořil ambiciózní cíle snižování emisí do roku 2030. Aktuálně chce EU dosáhnout klimatické neutrality v roce 2050; návrh Evropské komise požadoval pro rok 2030 snížení emisí o 55 % oproti stavu z roku 1990, Evropský parlament navrhoval 60 % (dosavadní cíl činil 40 %), společným minimálním požadavkem zúčastněných organizací bylo 65 %. Lídři EU včetně premiéra Babiše se nakonec shodli na cíli 55 %, ovšem včetně započítání offsetů, tedy pohlcení emisí ekosystémy, což reálně znamená snížení cíle cca na 50,5 %. Hnutí Extinction Rebellion hodnotí kladně zvyšování evropských klimatických ambicí, finální závazek je ovšem stále naprosto neadekvátní situaci. XR na základě principu předběžné opatrnosti a klimatické spravedlnosti požaduje dosažení klimatické neutrality v roce 2025; k tomuto „radikálnímu“ termínu se ovšem postupně začínají přibližovat i vědecké odhady a doporučení –⁠ zpráva Climate Reality Check 2020 udává jako nejzazší bezpečný termín neutrality právě již rok 2030!

Video

Fotogalerie: Zewlakk

Média: Idnes, Deník Referendum

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.