Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2021/01/14/dvoudilny-rebel-talk-s-milanem-smrzem/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Dvoudílný Rebel Talk s Milanem Smržem

S návratem sezóny online akcí jsme obnovili koncept Rebel Talků a na třetí moderovaný přednáškorozhovor jsme pozvali propagátora obnovitelných zdrojů energie a předsedu české sekce sdružení EUROSOLAR Milana Smrže.

14. ledna 2021 Věda

Energetická soběstačnost ČR: potřebujeme jádro, nebo ne? A plyn? Co budeme dělat v noci a za bezvětří?
Máme chtít být soběstační v rámci ČR, nebo by stačilo v rámci EU? Máme se energeticky uskrovňovat? Kterých sektorů by se to mělo týkat?
Má soláry a větrníky budovat centrálně stát, nebo to má nechat na obcích a firmách?
Jak by u nás přechod na OZE vycházel časově a co brání rychlejšímu postupu?
Je vše špatného, co se o solárech říká, skutečně pravda? Jak lidi přesvědčit, aby chtěli větrník u sebe za humny?
Co mám chtít jako jedinec a jako člen hnutí? Jak nejefektivněji dosáhnout rychlého přechodu na OZE?


Milan Smrž si pro nás připravil přednášku s názvem Limity civilizace: o chování komplexních systémů, možnostech transformace energetiky, geoinženýrských metodách boje s klimatickou krizí či blížícím se horizontu dostupnosti fosforu. Rozebral nutnost rychlé sociální a technologické transformace civilizace i konkrétní příklady komunit, kterým se to již podařilo. V bohaté diskusi s naší moderátorkou Veronikou Holcnerovou se v reakcích na dotazy diváků věnoval vyvracení tradovaných mýtů o solární energii i konkrétním tipům, co můžeme v této věci udělat.

Kvůli technickým komplikacím tento Rebel Talk nakonec proběhl na pokračování a v netradiční podobě, s diskusní částí před přednáškovou. Videozáznamy z obou částí si můžete pustit na Youtube.

Záznam diskuse najdete zde.
Záznam přednášky najdete
zde.

Zmiňované odkazy:
1) 100 % obnovitelný systém: http://energywatchgroup.org/new-study-global-energy..., https://web.stanford.edu/.../Articles/I/CountriesWWS.pdf
2) cenové srovnání různých zdrojů energie: https://www.lazard.com/.../levelized-cost-of-energy-and.../
3) srovnání německých a českých výkupních cen z fotovoltaiky:https://milansmrz.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=686928
4) stránky tábořiště v Českém lese: www ceskyles.org
5) kontakt: milan smrz@eurosolar.cz, www.eurosolar.cz

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.