Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2021/04/14/rebellion-of-one/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Rebellion of One

Klimatická krize je aktuální a stále urgentnější i v době koronaviru. Aktivisté XR proto vyzkoušeli nový formát občanské neposlušnosti: každotýdenní rebelii jednoho, tedy blokádu vozovky jedním člověkem. Akce zatím proběhla v Praze, Brně, Ostravě a Mladé Boleslavi.

14. dubna 2021 Nenásilné akce

Klimatická krize je celosvětový a celospolečenský problém, který se dotýká, nebo přinejmenším v budoucnu dotkne každého jednotlivého organismu na planetě. Některé organismy se samozřejmě přizpůsobí lépe a některé budou méně adaptibilní. Lidský druh je z té druhé skupiny.

Jako lidstvo nejednáme adekvátně, a proto se každý týden v pondělí rozhodne jeden nebo více rebelů, rebelek či rebelat provést svou vlastní rebelii jednoho. Tyto akce nejsou zaměřeny proti jednotlivým řidičům ani proti automobilové dopravě jako celku. Jde o takzvanou psychologickou disrupci: narušení běžného provozu věcí přiměje veřejnost k zamyšlení a dostane lidi z jejich komfortní zóny tím, že je donutí se tématem alespoň na chvíli zabývat. Takovýto druh akce je nepřehlédnutelný, a historie ukazuje, že nenásilný odpor je funkční jako nástroj rychlé společenské změny.

Blokující zároveň obětováním svého času, pohodlí i osobní svobody dávají najevo, že existují lidé, kterým na budoucnosti naší planety záleží natolik, že jsou ochotni dokonce překročit zákon, aby na její alarmující stav upozornili. Toto jednání považují za adekvátní vážnosti situace, kdy jiné formy protestu (petice, demonstrace, pochody...) už desítky let nefungují dostatečně.


Video vysvětlující celý koncept si můžete pustit zde.

První akce: fotoreport a video zde, další foto zde.
Druhá akce: fotoreport a video zde.
Třetí akce: fotoreport a video zde.
Čtvrtá akce: fotoreport a video zde.
Pátá akce: video z Mladé Boleslavi zde, video z Ostravy zde.


Zajímá vás, nakolik covidová opatření ulehčila klimatu? Přečtete si vynikající analýzu zde.

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.