Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2021/04/27/mladoboleslavska-rebellion-of-one-v-mediich/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Mladoboleslavská Rebellion of One v médiích

Rebellion of One je formát nenásilné přímé akce, který vzbuzuje kontroverze i v rámci příznivců klimatického hnutí, a to i uvnitř samotného XR. Zdá se ovšem, že právě z tohoto důvodu má větší šanci proniknout do médií. Včerejší blokáda mladoboleslavského kruhového objezdu se objevila i v CNN Prima News.

27. dubna 2021 Nenásilné akce

V pondělí po 16. hodině jedno z rebelat XR zablokovalo vjezd do kruhového objezdu na Radouči.

Řidič z prvního auta se je snažil zastrašit najížděním, později vystoupil z vozu a vulgárně pokřikoval. Zatímco se ho jiný člen Rebelie snažil uklidnit a situaci mu vysvětlit, vystoupili další dva řidiči přijíždějících aut a fyzicky se pokusili blokující odstranit. Následně projeli kruhový objezd v protisměru, zatímco vzdálenější auta se otáčela a objížděla místo jinudy. Tuto možnost však neměl autobus, který dorazil k blokádě později, proto po necelé čtvrt hodině přijela policie, vyzvala blokující k opuštění prostoru, po neuposlechnutí je odnesla za paže pryč z vozovky a zapsala si totožnost zúčastněných.

„Klimatická krize se týká každého jednoho člověka na planetě a ovlivní budoucnost každého z nás. Bojím se všech následků a bojím se toho, že lidi budou trpět. A nejen lidi, ale i celá planeta. Už teď se hroutí ekosystémy a bude to ještě horší, nebudeme mít co pít, nebudeme mít co jíst a je potřeba na to upozorňovat. Tohle je jeden ze způsobů, kterým se to dá udělat. Mohlo bych chodit na pochody a protesty, nebo podepisovat petice, ale to nic reálně nezmění. Dělám akci, která je adekvátní závažnosti situace,“ uvedlo aktivistko.

Videoreportáž
Média: CNN Prima News (začátek ve 14:20) Boleslavský deník, Mladá Boleslav.cz

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.