Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2021/05/11/publikace-z-nasi-dilny/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Publikace z naší dílny

Extinction Rebellion nejsou jen „ti na silnici“, ale i řada méně exponovaných dobrovolníků a dobrovolnic pracujících v pozadí: autoři odborných textů a tiskových zpráv, korektorky nebo překladatelé. Někteří z nich se během posledního roku podíleli na vydání tří podnětných publikací, které vám zde blíže představíme.

11. května 2021

Dvojici naučných knih Jak se vyznat v klimatu a Bez vody to nejde z nakladatelství Portál spojuje oficiální podtitul „encyklopedie pro školáky“. Ve skutečnosti ovšem nemají formát encyklopedie s hesly a ocení je i starší předškoláci a dospělí. Jde o bohatě ilustrované vysvětlení všech jevů a souvislostí spjatých s tématem dané knihy: kde se vzala klimatická pásma či voda v kohoutku, jak vědci zkoumají klimatickou historii Země a jak funguje čistírna odpadních vod, jaké konkrétní ekologické problémy lidskou činností vznikají či co můžeme pro životní prostředí udělat jako spotřebitelé i jako společnost. Obě knihy původně vyšly v němčině a členové vědecké sekce XR se na českém vydání podíleli jako odborní redaktoři: překlady odborně zrevidovali a upravili či doplnili o české reálie. Nemusíte se tedy bát, že byste zde našli nepřesné, zavádějící či neaktuální údaje! Klimatická knížka vyšla právě včas, aby se stala oblíbeným vánočním dárkem; věříme, že i její mladší sestra se ve vašich rodinách dobře zabydlí.

Jak se vyznat v klimatu si můžete prohlédnout a objednat zde.
Bez vody to nejde si můžete prohlédnout a objednat zde.

Časopis Plav je tištěný měsíčník věnovaný světové literatuře, který vychází od roku 2005. Každé číslo je konkrétně jazykově, národně či tematicky zaměřeno, záměrem je vždy přiblížit českému čtenáři daný okruh literatury na hodnotných textech, se kterými by se jinde nesetkal. Číslo 03/2021 nese titul Život do katastrofy a představuje různé přístupy, které lze tváří v tvář klimatické a environmentální krizi zaujmout: od „paliativního“ eseje Catherine Ingramové přes nekompromisní analýzu Jema Bendella (autora slavné studie Deep Adaptation) až po výzvu k akci od mluvčího XR UK Ruperta Reada. Ke kořenům krize a za vizí hlubší nápravy světa se můžete vydat s autory z okruhu spirituální ekologie, kulturním ekologem Davidem Abramem a potawatomskou botaničkou Robin Kimmererovou. Literární zpracování všech těchto témat najdete v ukázkách z experimentálních děl Ursuly K. Le Guinové a Jeffa VanderMeera a ve výboru z ekologicky zaměřené poezie. Členové překladatelské a editorské sekce XR zajistili výběr děl k překladu, všechny doprovodné texty představující díla a autory i část překladů. Pro online návštěvníky plavího webu jsou zdarma přístupné dva úvodní texty a obsáhlá bibliografie k tématu, kde najdete vydatnou dávku další čtenářské inspirace – velmi doporučujeme!

Plav 03/2021 Život do katastrofy si můžete prohlédnout a objednat zde.

Všechny tři publikace budou také k nahlédnutí a zakoupení na připravované Letní rebelii.

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.