Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2019/08/27/otev%C5%99en%C3%A1-odpov%C4%9B%C4%8F-na-report%C3%A1%C5%BE-%C4%8Dt-ostrava-o-uheln%C3%A9-komisi/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Otevřená odpověď na reportáž ČT Ostrava o Uhelné komisi

27. srpna 2019

Zprávy z Uhelné komise: včera se poprvé setkali zástupci různých institucí, aby začali připravovat ukončení doby uhelné v ČR. Komisi zřídil ministr Brabec v reakci na jarní stávky studentů, po vzoru Německa. V Německu pracovala 8 měsíců a výsledkem je plán na odstavení uhlí do roku 2038 nebo dříve. U nás má komise čas dalších 18 měsíců – to je moc dlouho. A její složení je hodně „prouhelné“ – to je riziko.

Každopádně krásnou zprávu přinesl Jirka Koželuh (v komisi za Hnutí Duha): „A super byla demonstrace před Úřadem vlády ČR, která nám všem připomíná urgentnost řešení. Ministři se o ní několikrát zmínili a nikterak negativně. Spíš jako o faktu, že od nás veřejnost očekává taky akčnost.“ Bezva, že?

Ledy tají, jde nám o krk, a tak budeme doufat, že tají i ledy v srdcích lidí, kteří můžou ovlivnit energetický mix ČR.

Veřejnost je ale pořád ještě velice chabě informovaná. O zasedání komise informovala ČT Ostrava – ani slovo o tom, PROČ potřebujeme uhlí odstavit. Tak jsme se jim rozhodli zaslat tzv. otevřenou odpověď. Ostravský region není na nějaké záložní planetě, které se skleníkový efekt netýká!

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.