Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2019/10/12/akce-velka-rebelie/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Akce: Velká rebelie

12. října 2019 Nenásilné akce

V sobotu 12. října proběhla v Praze Velká rebelie jako vyvrcholení předcházejících akcí a zároveň součást mezinárodní rebelie, jíž se zúčastnili občané 60 měst na světě (čtěte Rebel Daily 1: The Sun Rises on a New Wave of Rebellion a následující články na webu britských Extinction Rebellion), mezi něž patří např. Londýn, Paříž, Berlín, Madrid, Řím, Vídeň, Bratislava, Amsterdam, Athény, Dublin, New York, Chicago, Quebec, Dillí, Tokyo, Kapské Město, Buenos Aires, Bogota, Melbourne, Brisbane, Sydney, Canberra, Perth, Adelaide či Wellington.

Všechny nás spojovala stejná motivace – snaha předat veřejnosti a vládě zprávu, že je nutné začít jednat s ohledem na závažnost probíhající klimatické a ekologické krize, která už nyní ročně stojí život statisíce lidí na planetě. Podle zprávy vědců panelu OSN, která je, podotýkáme, velmi konzervativním dokumentem, máme už několik posledních let na to, abychom zastavili globální oteplování, které je nejpalčivějším problémem dneška.

Hnutí Extinction Rebellion bylo založeno v roce 2018 ve Velké Británii s vizí, že je potřeba naslouchat vědcům a jednat podle jejich závěrů, a tedy dosáhnout rychlých změn ve společnosti. Z historie se ukázalo, že největší šanci dosáhnout takových rychlých změn mají nenásilné přímé akce v hlavních městech, které se dotknou běžného chodu společnosti. Více o nenásilných přímých akcích ve videu na stránce Kdo jsme.

Festival

Pražská Velká rebelie sestávala ze dvou navzájem se doplňujících částí. První z nich byl kreativní festival, kde na dvou pódiích přednášeli zástupci různých hnutí, klimatolog Alexander Ač, odborníci na energetiku či sociální vědy, vystoupily zde živé kapely i taneční skupina, návštěvníci se mohli najíst veganského občerstvení, potisknout si tričko ekologickými motivy, projít tréninkem nenásilných přímých akcí, zhlédnout představení pro děti či pohrát si v dětském koutku. Na otevřených plénech si zájemci mohli vyzkoušet participativní způsob rozhodování, tedy třetí z našich požadavků. Této festivalové části se dle našich odhadů zúčastnily stovky osob, včetně řady rodičů s malými dětmi.

Nenásilná příma akce – blokáda

Druhou částí Velké rebelie byla právě akce občanské neposlušnosti – členové hnutí se rozhodli nenásilnou přímou akcí na co nejdéle zablokovat dopravu v centru města, aby tak nepřehlédnutelným způsobem upozornili na závažnost klimatické změny. Obě části sobotní akce měly za cíl ukázat, že nenásilný protest a kreativita jsou dvě strany téže mince klimatické rebelie: Je nutné občanskou neposlušností narušovat běžné pořádky, aby se téma klimatické krize dostalo do veřejného prostoru a posunula se společenská debata. Zároveň je ale nutné rozvíjet i regenerativní kulturu, vizi toho, jak můžeme jako společnost fungovat lépe.

Podařilo se nám na 40 minut zablokovat pražskou magistrálu. Polehali a posedali jsme si na vozovku, někteří se k ní přilepili. Policisté nás několikrát vyzvali, abychom opustili prostor silnice; když jsme výzvy neuposlechli, policie nás ze silnice postupně odnesla a zadržela. Strávili jsme zajištění společně asi 5 hodin. Mnozí z nás se psychicky připravovali, měli obavy, jak blokáda a následné jednání s policií budou vypadat. Většina z nás zkušenosti z přímé akce nemá, jsme obyčejní lidé, občané, kteří nikdy předtím nebyli aktivisty. A tak nás velmi mile překvapilo, jak hladce celá akce proběhla, že policisté jednali velmi profesionálně, za což jim děkujeme. Skandovali jsme „Police we love you, we do it for your children", řada z nás také s policisty věcně diskutovala o ekologických tématech. Atmosféra a vzájemná péče mezi námi byla úžasná. Díky za to. Tolik sounáležitosti, radosti, spolupráce. Důvěry a podpory. Akceschopnosti, improvizace, intuice. Soudržnosti a solidarity. Díky za odvahu a společné vykročení z komfortní zóny!

Díky všem, kdo jste přišli na festival Velká rebelie pro život. Díky za všechny podporující členy, kteří zůstali se zajištěnými. Díky za každého jednoho z vás, ať už jste koordinovali, lehli si na silnici, uvařili společné jídlo, uspořádali aktivitu pro děti, pracovali na infostánku, uklidili po akci, tiskli ze šablon, natáčeli a fotili, reportovali na sociálních sítích, namaskovali se do červené brigády nebo hráli na hudební nástroje. Každý jeden z nás je důležitý!

Klimatická změna se dotýká nás všech a je to velká výzva pro společnost – jak najít trvale udržitelný a zároveň regenerativní způsob fungování. Čeká nás ještě spousta práce. Tak příště znovu na viděnou!

Počet rebelů na blokádě

Řada médií informovala pouze o blokádě a uvedla, že se jí „podle policie zúčastnilo 40 až 50 aktivistů“. Tato informace je velmi nepřesná, podle fotografií lze prokázat, že blokády se zúčastnilo a bylo zadrženo minimálně 125 osob všech věkových skupin.

Rebelové zajištění policií na Velké blokádě


Zprávy: Novinky | Idnes | Aktuálně | E15 | ČT | Blesk | Echo24 | A2larm
Fotogalerie: Facebook XR

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.