Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2019/10/21/lide-z-rebelie-honza/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Lidé z rebelie: Honza

21. října 2019 Lidé z rebelie

Naše děti učíme od útlého věku ohleduplnosti k druhým. Na pískovišti upozorňujeme našeho chlapečka, že bouchat holčičku hrabičkama se zkrátka nemá a že se lidé k sobě musí chovat hezky. Ale chováme se takto my lidé k ostatním živým bytostem, které spolu s námi žijí na této planetě? Jak se chováme k oceánům? Jak k půdě, zajícům, lesům, včelám, vodě, ptákům,...? Jak mají děti věřit našim slovům, když v pozdějším věku zjistí, že se sami podle těchto slov nechováme, že denně naší vinou vymírá ohromné množství živočichů, rostlin a ekosystémy na celé planetě jsou devastovány?

Takovému chování se říká pokrytectví. A také se říká, že i lhostejnost může zabíjet. A já nechci být ani pokrytecký ani lhostejný, aby až jednoho dne, kdy nastane pro mě čas to tu zabalit, jsem věděl, že jsem udělal pro své děti maximum. A aby mi ten den děti nemuseli vyčítat, že jsem to byl já, kdo jim zanechal zpustošenou planetu. Abych mohl odejít v poklidu.

Je mi téměř čtyřicet. Mám dvě malé děti a vždy sem se zajímal o ekologii a trvale udržitelné principy a technologie. A to nejen studiem na teoretické úrovni. Stále se snažím vše ekologické uvádět ve svém osobním životě v praxi. Ale už chápu, že jen toto nestačí. Naše planeta se ohřívá velmi rychle a všechny ekosystémy trpí – to vidí snad všichni kolem sebe. A když se téměř všichni klimatologové na světě – a další vědci s nimi – shodnou, že je potřeba od základů přetransformovat naší společnost během následujících cca deseti let, věřím jim. Bohužel ale nevidím, že by svět hlas vědců bral vážně a adekvátně reagoval.

Situace je vážná, proto už není čas na poklidné protestní akce. Je potřeba svět a zejména politiky burcovat, aby tyto změny začali urychleně realizovat! Proto se přidávám k Extinction Rebellion, protože souzním s jejich filozofií a formou protestů, kdy dochází k nenásilné občanské neposlušnosti spojené s konfrontací s policií, považuji za adekvátní situaci a zároveň nejefektivnější.

Pojďte se prosím také přidat. Pro pokojný život nás, našich dětí a všech bytostí na této planetě.

Honza Bílek

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.