Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2019/11/26/na-mrtve-planete-vanoce-nebudou/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Na mrtvé planetě Vánoce nebudou

26. listopadu 2019 Nenásilné akce

Blíží se Vánoce. Svátky, z nichž se v naší konzumní době stala oslava nakupování hmotných dárků, nového oblečení, velkého množství jídla… Chceme potěšit naše děti, partnery, rodiče a všechny, na kom nám záleží. Ale uvědomujeme si, že podporováním konzumu, nakupováním dárků a rychlé módy podporujeme vypouštění velkého množství emisí a zhoršujeme dopady klimatické krize?

Už dnes umírají ročně na planetě Zemi statisíce lidí na následky klimatické krize - aktuálně probíhají ještě před začátkem léta ničivé požáry v Austrálii, kvůli nimž funkčně vyhynuly koaly.

Ale možná, že Austrálie a koaly jsou pro nás v České republice moc daleko…

Při současné trajektorii oteplování směřujeme k oteplení o cca 4–6 stupňů Celsia. Přitom už při 2 stupních globálního (průměrného) oteplení nastanou katastrofální následky (koneckonců je vidíme už dnes při nižším oteplení). A nemusíme chodit daleko – vysychání studen, extrémy počasí, usychání lesů napomáhající šíření kůrovce. A to je teprve začátek. Budeme mít za 10, 20 nebo 30 let dostatek vody a potravin? Ze všech možných oblastí, kde budou vlny veder neslučitelné se životem, bude do Evropy proudit obrovské množství lidí.

Říká se, že jsme poslední generace, která ještě dokáže zbrzdit nejhorší dopady klimatické krize. Změnit systém nastavený na nadměrnou spotřebu je těžký úkol, který si XR dává. Ale začít změnou myšlení můžeme všichni, každý jednotlivec, který svým milovaným nekoupí hmotný dárek, leteckou dovolenou, nové oblečení a hromady masa na vánoční stůl. Místo smyslových požitků, které přináší potěšení jen krátkodobě a dárků, na které si už za krátkou dobu nevzpomeneme my ani děti, můžeme darovat mnohem víc. Společný čas strávený tím, co máme rádi. Můžeme navrátit vztahům hloubku a nemuset řešit, co komu letos koupit pod stromeček.

I my v XR máme děti a víme, že je těžké sobě i jim změnit zažitý způsob prožívání Vánoc. Ale jde to a věřte, že jim i sobě tím dáváte do života mnohem víc – šanci na udržitelný život na planetě.


Přejeme Vám krásné prožití Vánoc a spoustu společných zážitků s Vašimi blízkými.

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.