Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2019/12/10/clenov%C3%A9-extinction-rebellion-vyzvali-brnensky-magistrat-k-vyhlaseni-klimaticke-nouze/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Členové Extinction Rebellion vyzvali brněnský magistrát k vyhlášení klimatické nouze

10. prosince 2019 Nenásilné akce

Členové hnutí Extinction Rebellion se zúčastnili zasedání brněnského magistrátu v úterý 10.12. 2019. Přímo na jednání symbolicky zemřeli.

Při připomínkování na zasedání zastupitelstva zazněl vzkaz zastupitelům města Brna od klimatologa Alexandera Ače: “Změna klimatu přechází v klimatickou krizi. Pokud nezačnou klesat emise globálně a rychle, krize přeroste v katastrofu. Zatím můžeme zabránit daleko horším důsledkům oteplování, ale čas se nám rychle krátí. Je potřeba dosáhnout uhlíkové neutrality nejpozději do roku 2050, v bohatých zemích by to mělo být ještě dříve. Klimatický systém se chová nelineárně a dnes neumím říct, kdy se proces oteplení začne urychlovat a zastaví se na vyšší úrovni oteplení. Měli bychom udělat všechno proto, aby pravděpodobnost tohoto scénáře zůstala co nejnižší," vysvětluje klimatolog.

Občané z Rebelie proti vyhynutí deklarovali na jednání zastupitelstva jeden ze svých požadavků „Říkejte pravdu – vyhlaste stav klimatické nouze“, Na tento požadavek reagoval první náměstek primátorky Hladík slovy, že i Greta Thunberg nepožaduje vyhlašování klimatické nouze, ale požaduje činy. A Brno podle něj koná. Občané z Rebelie proti vyhynutí jsou si vědomi, že Brno před problémem nezavírá oči, což potvrzuje přihlášení k Paktu starostů a primátorů pro udržitelnou energii a klima a především vypracování Akčního plánu pro udržitelnou energii a klima (SECAP).

Protože nám ale dlouho trvalo, než jsme přijali konkrétní opatření, musíme být nyní mnohem ambicióznější. „Nejpřínosnější opatření jsou ta, která sníží emise skleníkových plynů co nejrychleji, aby se neakumulovaly v atmosféře, kde pak dlouhodobě působí. I proto evropská politika nabírá obrátky, tzv. European Green Deal pravděpodobně zvýší cíl snížení emisí pro rok 2030 ze 40 na 50 až 55 procent oproti roku 1990. Ani to ale podle nás a mnoha vědců není dostatečné, připojujeme se ke Greenpeace a dalším organizacím, které požadují snížení alespoň o 65 %. Jižní Morava je klimatickou změnou nejvíce ohrožený region ČR. Ví obyvatelé Brna, co to pro ně znamená? Aby mohli pochopit závažnost klimatické krize, uvědomit si svůj díl zodpovědnosti a podporovat radikální opatření, jako je snížení emisí z automobilové dopravy, mělo by je zastupitelstvo důkladně informovat. To lze i formou deklarace stavu klimatické nouze,“ uzavírá člen hnutí Tomáš Obšívač


Zpráva: Facebook

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.