Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2020/03/09/protestni-akce-v-sidle-cezu/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

ČEZ – Uhlí, nebo život

Členové a členky Extinction Rebellion dnes uspořádali před pražským zákaznickým centrem energetické společnosti ČEZ protestní happening. Hnutí tak reaguje na nedávné požadavky ČEZu na výjimky z emisních limitů pro některé ze svých tepláren a elektráren.

9. března 2020 Nenásilné akce

Extinction Rebellion se dlouhodobě ohrazuje proti celkovému přístupu ČEZu k ochraně ovzduší a odkládání dosažení uhlíkově neutrální energetiky. ČEZ se ve výzkumech z roku 2016 řadí mezi 5 největších elektrárenských znečišťovatelů ovzduší v Evropě. V rámci protestu několik lidí v převlečení za manažery ČEZu vysypalo uhlí v budově ČEZu a křídovým sprejem na stěny napsalo „Business as usual“ a „Uhlí > Život“. Byli následně zadrženi policií a podle posouzení státního zástupce se dopustili přestupku.

Rebelové proti vyhynutí dnešní akcí také vyjadřují solidaritu se členem hnutí Thomasem Frankem, který byl za svůj dřívější protest odsouzen ke sto hodinám veřejně prospěšných prací, přestože nezpůsobil žádné trvalé škody na majetku. 11. října 2019 Thomas posprejoval budovu ČEZu nápisem „2025“, trvalo to zhruba 10 vteřin. Během těchto 10 vteřin vypustily podniky ČEZ jen v České republice do ovzduší cca 7,9 tun CO2. Tolik by za celý svůj život zachytily čtyři stoleté stromy.

ČEZ se nachází ze 70 procent v rukou vlády ČR. Je tedy zavádějící mluvit o něm jako o firmě „polostátní“. Je to státní podnik a jeho právní forma pouze dovoluje vládě cudně schovat svou zodpovědnost za jeho chod. A že je zač se stydět. Během vánočních svátků nás ČEZ zas jednou bombardoval množstvím reklam, které jej vykreslovaly jako společensky zodpovědnou firmu, která „neubližuje přírodě“. Přitom se ČEZ svým akcionářům chvástá, že minulý rok významně zvýšil spalování uhlí. Škodliviny, které vypouští z komínů hlavně svých hnědouhelných elektráren, způsobují ročně 730 předčasných úmrtí a dále zdravotní potíže, které v součtu se ztracenými pracovními dny generují hospodářskou škodu ve výši 50 miliard Kč, tj. několikrát více, než je roční zisk ČEZu. Dohromady ČEZ vypouští neuvěřitelných 27 % celkových emisí skleníkových plynů v ČR, tj. významně více než veškerá automobilová, nákladní a letecká doprava dohromady s průmyslovou výrobou. Za soustavné poškozování zdraví, hospodářství a budoucnosti naší země si samo sobě vedení ČEZu vyplácí pohádkové platy. Za minulý rok si 48 lidí z vedení pouze na odměnách vyplatilo 2,2 miliardy Kč, tj. skoro 4 miliony na hlavu, měsíčně!


Média: Pražská drbna
Fotogalerie: A2larm, Vít Hassan

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.