Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2020/05/14/penize-do-krajiny-ne-do-luftu/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Peníze do krajiny, ne do luftu!

První pokoronavirová demonstrace v Praze proběhla před Ministerstvem financí. Hnutí Extinction Rebellion na ní spolu se zástupci iniciativy Letiště Praha nebourat, nerozšiřovat! poukázalo na nesmyslnost plánovaných masivních investic do letecké dopravy v situaci, kdy je naopak v životním zájmu všech obyvatel pracovat na snižování emisí a zvyšování odolnosti krajiny vůči dopadům klimatické krize.

14. května 2020 Nenásilné akce

Ministerstvo financí na podzim 2019 schválilo investici 16 miliard do pražského letiště a další vklady v celkové výši 55 miliard jsou naplánované. Letecký průmysl je přitom jedním z největších znečišťovatelů ovzduší na světě. „V čase, kdy bychom měli napnout všechny síly a všechny finanční prostředky, abychom odvrátili klimatickou katastrofu, je záměrem naší vlády rozšířit letiště za 55 miliard, a tím umožnit, aby letecké motory nad Českou republikou přispívaly ke globálnímu oteplení ve dvojnásobné míře oproti dnešku,“ prohlásil na místě rebel Šimon Pešta.

Dle vedení Prahy 1 je navíc záměr likvidační pro fungování vnitřní části města, které je dlouhodobě přetížené masovým turismem. K protestu se přidali také obyvatelé Nebušic a Suchdola, a to zejména kvůli silnému hlukovému znečištění, které je v jejich bydlištích už i tak na hraně snesitelnosti. Starosta Nebušic Viktor Komárek se na místě vyjádřil, že by se nemohl podívat svým vnoučatům do očí, kdyby proti plánovanému rozšíření letiště nezasáhl. Ke shromážděným promluvili také koordinátorka Klimatické koalice Michaela Pixová a spolupředseda pražských Zelených, koordinátor protestu a iniciátor petice 55 miliard pro budoucnost, nebo do luftu? Vít Masare. Petici bylo možné na místě i podepsat.

Po ukončení legální části protestu zástupci XR ke vchodu do budovy připevnili ceduli „Ministerstvo záchrany miliardářů“. Tři členové hnutí byli následně zadrženi poté, co na budovu ministerstva přes šablonu nastříkali nápis „55 miliard?“, čímž chtěli dle svých slov poukázat na absurdnost vládní investice.

Extinction Rebellion během května a června chystá i další akce, především protest před Ministerstvem průmyslu a obchodu. Jeho hlava Karel Havlíček se za koronavirové krize vyjadřoval velmi ostře proti dodržení Evropské zelené dohody, kterou rebelové a rebelky hodlají hájit.


Média: Aktuálně, Idnes, Deník Referendum, Echo 24, České noviny, Pražská drbna
Fotogalerie: A2larm, Vít Hassan
Video z akce si můžete pustit zde.



Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.