Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2020/05/24/konec-ropy-konec-shellu/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Konec ropy, konec Shellu

Aktivisté a aktivistky z klimatického hnutí v úterý obsadili tři pražské benzínové stanice Shell. Společná akce Extinction Rebellion a Limity jsme my upozornila na ničení klimatu a porušování lidských práv, kterých se tato firma po celou svou historii dopouští.

24. května 2020 Nenásilné akce

Aktivistické skupiny vyvěsily transparenty s nápisy Energetickou demokracii, Klimatickou spravedlnost a Konec ropy, konec Shellu ze střechy tří pražských benzínek Shellu na ulicích Vrchlického, Evropská a Strakonická. Následoval příjezd policie a dočasné uzavření dotčených čerpacích stanic z bezpečnostních důvodů. Nakonec majitelé všech postižených benzínek souhlasili s tím, že akce bude ukončena bez jakéhokoliv postihu pro účastníky akce. Po pár hodinách vyjednávání aktivisté a aktivistky slezli ze střechy dolů. Policisté je legitimovali a poté nechali jít.

Protest proběhl ve stejnou chvíli jako valná hromada této firmy v nizozemském Haagu, na kterou cílí přímé akce a demonstrace nizozemské iniciativy nazvané Shell must fall. Podobné akce se konaly také v jiných státech, například v Německu. Požadavkem všech protestujících je ukončení aktivit Shellu a jeho rozpuštění jakýmikoliv legálními, ekonomickými nebo politickými prostředky. Spolu s tím požadují spravedlivou transformaci pro pracující ve fosilním průmyslu a kompenzace všem komunitám a ekosytémům, které aktivita Shellu v historii poškodila.

Shell je jedna z nejstarších ropných firem vůbec a má za sebou historii plnou ničení životního prostředí a porušování lidských práv. Nejviditelnějším příkladem může být delta Nigeru, která je dlouholetou činností této firmy totálně zdevastovaná. Shell se také v polovině devadesátých let podílel na justiční vraždě nigerijského aktivisty a intelektuála Kena Saro Wiwy a devíti Ogonů, kteří vedli místní hnutí proti nekalým praktikám této firmy. Kvůli pandemii je ropný průmysl v krizi a hodnota Shellu klesá každým dnem. Celá firma sotva přežívá, a to jen díky snížení výdajů a půjčování peněz. Pokud Shell padne bez plánu, dopad na životní prostředí i pracující bude velký. Proto klimatické hnutí požaduje jasný politický plán toho, jak se zbavit Shellu a fosilní paliva nahradit čistými alternativami.

Tisková zpráva
Média: Idnes, Novinky, Reflex
Fotogalerie: A2larm

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.