Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2020/06/18/protest-pred-ministerstvem-zemedelstvi/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Protest před Ministerstvem zemědělství

Po akci před Ministerstvem financí přišlo na řadu i Ministerstvo zemědělství. Rebelové a rebelky zde uspořádali protest upozorňující na neudržitelnost současných zemědělských praktik. Symbolicky ztvárnili dvě podoby české krajiny – na jedné straně zemědělské postupy, které životnímu prostředí škodí, a na druhé straně prvky, kterých je v krajině potřeba řádově víc.

18. června 2020 Nenásilné akce

Na levé části schodů do budovy ministerstva se objevily umírající včely otrávené pesticidy, zatímco kompostem rozsypaným na pravé části aktivisté a aktivistky vyjádřili podporu ekologickým podobám zemědělství. Neohlášená akce občanské neposlušnosti se nakonec obešla bez konfliktů a protestující po sobě veškerý nepořádek zase uklidili.

Hnutí Extinction Rebellion touto formou apelovalo na ministerstvo, ať v rámci boje proti klimatické krizi, úbytku biodiverzity a devastaci životního prostředí najde vůli k radikální transformaci zemědělského sektoru. Za současného stavu dochází k úbytku biodiverzity vegetace i zvěře, kontaminaci vod dusíkem a pesticidy, degradaci půdy větrnou i vodní erozí a poklesu retenční kapacity krajiny. Globálně se zemědělství podílí na emisích uhlíkových plynů z 23 %, v ČR je to zhruba 6,5 %, ale to je zejména důsledkem naší uhlíkově náročné energetiky postavené na spalování uhlí.

Mezi požadavky protestujících zaznělo omezení používání pesticidů a zákaz používání jedů, reforma stávající podoby zemědělských dotací nebo ukončení praktik vedoucích k vysoušení krajiny (především provozu tzv. meliorací). Právě sucho je jedním z hlavních témat nejen pro zemědělce, ale také i pro čím dál více lidí na vesnicích, kteří doposud čerpali vodu ze svých studní. Současné sucho je přímým důsledkem probíhající změny klimatu: zvýšení teploty vede ke zvýšení odparu, i při řádově obdobném množství srážek tak u nás vody ubývá. Prioritou ministerstva i vlády by mělo být celoplošné zadržování vody v krajině; avizovanou výstavbou tří desítek přehrad se sucho nevyřeší.

K tématu si můžete pustit náš Rebel talk s Jiřím Malíkem.

Média: Idnes, Aktuální zprávy, Pražský patriot
Fotogalerie: XR Praha

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.