Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2020/08/28/nerozsirujte-letiste-protest-na-ministerstvu-dopravy/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie
Jan Mihaliček

Nerozšiřujte letiště – protest na ministerstvu dopravy

Tři desítky aktivistů a aktivistek hnutí Extinction Rebellion uspořádaly v úterý dopoledne na ministerstvu dopravy ČR happening proti záměru rozšířit letiště Václava Havla v Praze.

28. srpna 2020

Protestující nejprve za zvuků startujících letadel naházeli do vstupní haly ministerstva papírové vlaštovky, představující rozrůstající se letecký provoz a jeho důsledky – další znečištění prostředí emisemi a hlukem, nezvladatelnou záplavu turistů a neúčelně vynaložené finanční prostředky. Další skupina vystoupila na balkon nad vchodem do budovy, vyvěsila banner s nápisem NEROZŠIŘUJTE LETIŠTĚ a spustila dolů maketu letadla.

Jednoho z aktivistů, který během protestu projížděl kolem ministerstva na kole s maketou kouřícího letadla, policie zastavila.

„Přestože věda už řadu let varuje před katastrofálními následky spalování fosilních paliv, vládnoucí elity, včetně českých politiků, stále odmítají přijmout potřebná razantní opatření k odvrácení této fatální perspektivy. Česká vláda úmyslem rozšířit kapacitu pražského letiště dokonce postupující klimatickou krizi urychluje,“ řekl mluvčí Extinction Rebellion ČR Šimon Pešta. „Nemůžu už nečinně přihlížet pasivitě naší exekutivy, která moje děti vystavuje nebezpečí, proto v souladu s Listinou lidských práv a svobod a Ústavou České republiky využívám právo na odpor a občanskou neposlušnost,“ dodala aktivistka Veronika Holcnerová, která přes vysoký stupeň těhotenství přijela vyjádřit svůj protest až z Brna.

Účastníci protestu přivítali nedávné rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, zamítající pokračování v přípravě plánů na rozšíření letiště. Ve vlastním prohlášení, určeném všem pracovníkům ministerstva, aktivisté požádali, aby ministerstvo i jeho zaměstnanci odmítli rozšiřování Letiště Václava Havla, odsoudili zvýhodňování letecké dopravy, jejíž palivo je osvobozeno od daně, a ušetřené a nově získané finanční prostředky doporučili investovat do trvale udržitelných typů dopravy – zejména do bezpečné a rychlé dopravy železniční.

Policie ČR protestnímu happeningu přihlížela, proti aktivistům s výjimkou sraženého cyklisty ale nezasáhla. Po necelé hodině policisté odstranili z balkonu ministerstva banner i maketu letadla. Někteří z policistů i pracovníků ministerstva vyjádřili s požadavky aktivistů souhlas.

Fotogalerie
Video
Video – píseň

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.