Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2020/09/29/klimaticka-cyklojizda/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Klimatická cyklojízda

„Neblokujeme dopravu, jsme její součástí!“ Pod tímto heslem se po ranní akci na nedalekém ministerstvu financí v úterý odpoledne rozjela z centra Velké rebelie na pražském Klárově klimatická cyklojízda. Cinkání zvonků, barevné vlajky a veselá nálada upozornily na zvyšující se zájem o cyklistiku a ekologičtější způsob života, který by měla komunální politika dostatečně reflektovat. Úřady by neměly dopravu chápat jen jako pohyb automobilů, ale měly by zajistit bezpečnost a pohodlí všech účastníků silničního provozu, včetně těch, kdo jdou pěšky nebo jedou na kole.

29. září 2020 Nenásilné akce

Předem ohlášená akce probíhala v souladu s platnými protiepidemickými opatřeními. Několik desítek aktivistů a aktivistek projelo pod okny Úřadu vlády či Ministerstva dopravy, podél tras městské hromadné dopravy i po větších motoristických tepnách. Jízda na kole je jednou z nejzdravějších forem dopravy a ukazuje se, že při koronavirové pandemii je o ni zvýšený zájem.

„Politika není jen o volbách. I společnou jízdou na kole musíme politikům ukazovat, že odmítáme jejich destruktivní vedení státu a přejeme si, aby se města stavěla pro lidi, a nikoli pro auta. Jsme moc rádi, že se k nám přidala nejen řada Pražanů, ale i pár přátel z Varšavy,“ uvedla jedna z protestujících.

„Také sportováním se dá vyjádřit názor. Snažíme se náš pohled na život uvádět v praxi. Když máme chuť ukázat, že je pro nás i okolí zdravější jet na dvou kolech než dieselem, nejdeme psát dopisy politikům nebo petice, ale prostě na ta kola sedneme a vyrazíme,“ vysvětlil jeden z polských účastníků. „Ukazujeme tak, že jiný svět je možný tady a teď.“

Hnutí Extinction Rebellion zřídilo na Klárově u tramvajové zastávky informační a petiční stánek, který je v provozu po celou dobu Velké rebelie (od úterý do pátku). Kolemjdoucí a zájemci si zde mohou popovídat s našimi dobrovolníky o klimatické krizi i možných způsobech jejího řešení, získat informace o činnosti hnutí či podepsat Petici za klima. Na travnatém prostranství u stánku na začátku úterního odpoledne proběhla také malá ekumenická bohoslužba.

Fotogalerie

Média: Britské listy

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.