Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2020/10/02/blokada-poslanecke-snemovny/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Blokáda Poslanecké sněmovny

Velká rebelie 2020 vyvrcholila ve čtvrtek zablokováním ulice u Poslanecké sněmovny a vniknutím menší rebelské skupiny přímo před sněmovní vchod. Cílem bylo přibít zde na dveře po způsobu Martina Luthera klimatickou deklaraci. To se povedlo až následující den.

2. října 2020 Nenásilné akce

Několik desítek rebelů a rebelek dorazilo ve čtvrtek brzy ráno do okolí Poslanecké sněmovny. Ve Sněmovní ulici na některé z nich policie zaútočila pepřovým sprejem a zprvu jim tak zamezila v poklidném vstupu do prostoru před hlavním vchodem. Zhruba desítce se však podařilo do ulice časem proniknout a utábořit se tam. Zbytek zablokoval průjezd v Tomášské ulici a během dopoledne okupoval tento prostor na protest proti nečinnosti českých poslanců v otázce klimatické krize. Několik aktivistů se připoutalo či přilepilo a jedna aktivistka se pohupovala ve vzduchu na vysoké ocelové trojnožce. Demonstrace před Parlamentem nejsou povolené, a proto byli protestující postupně zadrženi.

Policie, která zadržela rebely u Poslanecké sněmovny, jednala profesionálně, ovšem policisté, kteří zasahovali ve vedlejší ulici, na rebely použili nepřiměřené prostředky: pepřový sprej, poutání, klečení u zdi, bouchnutí hlavou o zeď ap. Aktivní občané, kteří využívají práva na občanskou neposlušnost a využívají formy nenásilné přímé akce, se přitom zajištění nijak nebrání a v žádném případě nekladou aktivní odpor. Všichni, kdo se účastní nenásilných protestů za řešení klimatické krize, do toho jdou s plným vědomím, záměrně podstupují ztrátu osobní svobody, byť na pár hodin, a dopouštějí se vědomě přestupku. Ale jednají nenásilně a s respektem k policejní práci. Reakce policistů z Tomášské byla oproti tomu zcela neadekvátní.

Hlavním důvodem akce byla nedostatečná odezva politiků na změny klimatu, které ohrožují přežití značné části lidstva i dalších druhů. „Dobře víme, že sami jako občané na klimatickou krizi nestačíme, proto apelujeme na námi zvolené zástupce, aby jednali v prospěch svých občanů. Politici ale stále odmítají naslouchat odborníkům a přístup státu tak přímo ohrožuje životy a budoucnost nás i našich dětí. Jednáme v sebezáchově a krajní nouzi a za takové situace je využití občanské neposlušnosti zcela legitimní,” komentovala protest Adéla Hrdličková, mluvčí XR.

„Chtěla bych lidem vzkázat, že jsme tu i za ně. Přírodu máme všichni jen jednu společnou. Chápu, že ne každý má čas protestovat. Sama vychovávám dvě děti a na dnešek jsem si vzala v práci dovolenou. Taky chápu, že někomu připadá zvláštní to, co děláme. Ale co nám zbývá, když politici krizi neřeší?“ uvedla jedna z účastnic protestu.

Cílem rebelů a rebelek bylo přibít na dveře poslanecké sněmovny následující deklaraci:

My jsme bytosti a máme rádi život.
Vy jste zástupci lidu, máte řešit nejpodstatnější věci týkající se lidského života.
Neřešíte klima, neřešíte ani lidský život.
Naše díra ve dveřích je malá škoda pro člověka.
Vaše nečinnost je černou děrou pro lidstvo.
Děkujeme za utírání prachu na kormidle potápějící se lodi.
S tím jděte do prdele.
Je třeba jednat hned.

Za protestujícím osobně přišel poslanec Čižinský a deklaraci si pro své kolegy převzal – děkujeme. Následující den odpoledne se jednomu z rebelů podařilo proniknout až k cíli a deklaraci na dveře skutečně přibít. Policie jej následně zadržela.

Blokáda měla značný mediální ohlas. Drtivá většina Čechů se podle letošního průzkumu klimatické krize obává již nyní a domnívá se, že je třeba situaci řešit. Hnutí Extinction Rebellion požaduje dosažení uhlíkové neutrality do roku 2025, abychom měli alespoň 66% šanci na úspěšné dosažení cílů Pařížské dohody. Dokud vědecké závěry nezačnou reflektovat i státní instituce, je tlak občanské společnosti naprosto nezbytný.

Fotogalerie: XR Praha, Zewlakk, Vít Hassan
Video: 1, 2, 3, 4, 5
Média: Události České televize, ČT24, Nova, Idnes, Hospodářské noviny, Novinky, Deník N, Deník Referendum, A2larm, Eurozprávy, České noviny, Expres

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.