Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2020/10/20/uspesna-uhelna-noc-na-mzp/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie
Fridays For Future

Úspěšná uhelná noc na MŽP

Aktivisté a aktivistky, kteří v rámci společného happeningu Fridays For Future, Extinction Rebellion a Limity jsme my přespali před Ministerstvem životního prostředí na protest proti pokusu o zneužití nouzového stavu k prosazení příliš pomalého útlumu uhlí, zaznamenali velký úspěch. Bylo oznámeno, že Uhelná komise rozhodnutí o konečném termínu odkládá na později, tedy až bude mít k dispozici podklady pro všechny zvažované scénáře.

20. října 2020

Na úterním zasedání uhelné komise mělo proběhnout uspěchané hlasování o termínu konce uhlí v Česku. Doposud komise projednávala tři možné scénáře konce uhlí – roky 2033, 2038 nebo 2043. Podle informací ČTK se chystala původně narychlo schválit jako finální termín rok 2038, přičemž podle aktuálních výzkumů je pro zajištění klimatické bezpečnosti třeba dosáhnout globální uhlíkové neutrality již v roce 2030.

Vznik Uhelné komise inicioval ministr životního prostředí Richard Brabec v loňském roce, v reakci na první studentské stávky za klima organizované hnutím Fridays For Future. Komise by měla do konce tohoto roku přijít s plánem konce těžby a spalování uhlí. Složení komise ovšem nekoresponduje se zájmem občanů: nejsou zde zastoupeny některé zainteresované strany, například klimatologové či veřejnost z dotčených regionů, a namísto toho v ní mají hlavní slovo uhlobaroni, jejichž zájmem je konec uhlí co nejvíce zdržet. Členové a členky klimatického hnutí požadují spravedlivý konec uhlí, který musí jít ruku v ruce s vytvářením čistých pracovních míst a podporou lidí, kteří v uhelném průmyslu pracují nebo jsou postižení jeho dopady. Není také možné nadále pokračovat v ničení klimatu přechodem na fosilní plyn. Namísto toho je nutné co nejrychleji rozvíjet obnovitelné zdroje ve vlastnictví obcí, komunit a družstev.

Přibližně deset aktivistů a aktivistek z hnutí Fridays for Future, Limity jsme my a Extinction Rebellion okupovalo vchod do ministerstva od nedělního večera, přičemž byli rozhodnuti vydržet až do úterního jednání komise. Nakonec však ministr Brabec v pondělí oznámil, že finální rozhodnutí komise se odkládá. „Komise dostane podklady, na základě kterých se bude o termínu hlasovat na jednom z dalších jednání. Nechceme rozhodovat pod časovým tlakem,“ uvedl Brabec. Protest byl proto ukončen už během pondělního dopoledne.

„Dnešek je důkazem, že občanské protesty mají smysl a jsou potřeba. Klimatické hnutí má kuráž a dokáže rychle reagovat — celou akci jsme zorganizovali za pouhý jeden den. Je potřeba, abychom následující týdny, měsíce a roky vytrvali v úsilí o co nejrychlejší a spravedlivý konec uhlí. Dneškem to nekončí, ale teprve začíná,“ uvedl pro Deník Referendum zástupce organizátorů Petr Doubravský z FFF.

Média: Deník Referendum
Společné prohlášení všech tří hnutí
Propagační video FFF
Videa z akce: 1, 2, 3
Fotogalerie

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.