Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2020/11/11/protest-proti-kanalu-dol/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Protest proti kanálu DOL

Společná demonstrace ekologických organizací upozornila na nesmyslnost a nevýhodnost chystaného vládního projektu. Realizace absurdního kanálu by měla stát více než 600 miliard Kč, což je částka blízká odhadům nákladů na dosažení klimatické neutrality celé ČR!

11. listopadu 2020 Nenásilné akce

Před Misterstvem dopravy se shromáždilo asi 50 zástupců různých iniciativ a hnutí (kromě Extinction Rebellion například Arnika, Hnutí Duha, Limity jsme my, Greenpeace, Fridays for Future, spolek STURM, Děti Země, Eurosolar, Stop Přehradám, Živá voda, Občanské sdružení Lužánek, Centrum ekologické výchovy Pálava, Česká křesťanská environmentální síť, Žít Laudato si, Ekologická sekce České křesťanské akademie, Zachraňme soutok, Fakulta životního prostředí UJEP, Rodiče za klima Liberec, Doctors for Future, Český svaz ochránců přírody, Chebsko za klima aj.), aby vyjádřili svůj nesouhlas s připravovaným projektem. Myšlenka kanálu Dunaj–⁠Odra–Labe pochází ze 70. let minulého století, kdy jsme ještě chtěli poroučet větru a dešti, a nemá v současné době, kdy čelíme klimatické krizi a nedostatku vody v krajině, žádné opodstatnění. Nesmyslným zásahem do vodního toku a jeho povodí bychom navíc přišli o biologicky cenná území, která patří mezi evropsky významné lokality.

Zatímco bychom měli masivně investovat do adaptace krajiny na klimatickou změnu, například do celoplošného zadržování vody, dělá vláda přesný opak a bez jakékoliv diskuse v regionu připravuje další betonářský projekt, který doslova spláchne patnáct miliard do kanálu. První realizační fáze projektu byla schválena v tichosti v první den vyhlášení nouzového stavu, tedy v době, kdy se vláda měla zabývat pandemií. Kolem přípravy projektu ale existují i další kontroverze: sdružení firem Aquatis a Sweco Hydroprojekt, které je autorem studie proveditelnosti DOL, je aktuálně podezříváno policií z korupčního jednání a manipulace zakázek v oblasti velkých vodních děl. Ke kanálu se dále negativně vyjádřil například Nejvyšší kontrolní úřad, který považuje projekt za nadměrně rizikový a nehospodárný, ale také Ministerstvo životního prostředí.

Na místě organizátoři přečetli Prohlášení odborných společností a akademických pracovišť k zahájení koridoru DOL, které podepsalo 80 vědců, dva rektoři, 12 děkanů (včetně děkanů všech tuzemských přírodovědeckých fakult) či devět ředitelů ústavů Akademie věd. Dále přečetli také Prohlášení České komory architektů a Memorandum starostů, podepsané 58 starosty dotčených obcí, kteří považují za nefér, že s nimi o projektu nikdo nekomunikuje. Prohlášení poté osobně předali přítomným zástupcům ministerstva, kteří po krátké debatě slíbili, že zorganizují společnou schůzku se zástupci hnutí, starostů a odborné veřejnosti k následnému prodiskutování tohoto tématu.

Součástí happeningu byla kromě projevů zúčastněných také umělecká instalace, v rámci níž došlo k symbolickému zabetonování české krajiny.

Média: Idnes, Deník Referendum

Fotogalerie

Video z akce

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.