Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2021/04/16/banky-a-bankomaty/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Banky a bankomaty

Místní skupiny XR dnes protestovaly proti špinavým bankám, které svou finanční podporou udržují fosilní průmysl a zhoršují klimatickou krizi. Banky si sice postupně zavádějí ekologické směrnice, v reálu však dál půjčují největším znečišťovatelům.

16. dubna 2021 Nenásilné akce

Akce byla namířena na Českou spořitelnu a Raiffeisenbank. Tyto banky mají (i přes znatelný pokrok v posledních měsících) mezi hlavními českými bankami nejměkčí limity pro klimatickou politiku. V Praze aktivistky a aktivisté symbolicky umyli jednu banku od špinavých peněz a ve druhé ztvárnili oběti fosilního průmyslu ležící mezi rozsypaným uhlím. Bankomaty v centru označili samolepkami s nápisem „Nepoužívat!“ a vysvětlením situace. Další protesty proběhly také v Brně, Ostravě, Zlíně, Mladé Boleslavi a Ústí nad Labem.

V březnu hnutí XR rozeslalo bankám dopis, v němž je vyzývá k tzv. divestmentu, tedy co nejrychlejšímu ukončení investic do fosilního průmyslu a energetiky, které jsou hlavními emitenty skleníkových plynů. Následně bylo v rámci České bankovní asociace (ČBA) vydáno memorandum, v němž se celkem čtrnáct bank a finančních domů přihlásilo k podpoře udržitelného a environmentálně šetrného podnikání. Chtějí tím svoji činnost sladit mimo jiné s požadavky Pařížské dohody na snižování emisí a dosažení uhlíkové neutrality. Je otázkou, nakolik jde u všech signatářů o upřímný záměr a nakolik spíše o greenwashing. Například před několika týdny se Komerční banka a UniCredit podílely na 26miliardové půjčce pro EPH.

Média: A2larm
Fotogalerie: Zewlakk, XR CZ (bankomaty), XR CZ (banky)
Další čtení o tématu: Deník Referendum, Zastavme špinavé prachy

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.