Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2021/08/23/all-4-the-amazon/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

All 4 The Amazon

V pondělí odpoledne uspořádali aktivisté a aktivistky Extinction Rebellion CZ na Václavském náměstí v Praze happening na podporu Amazonie a jejích původních obyvatel.

23. srpna 2021 Nenásilné akce

Akce byla součástí kampaně All 4 The Amazon a jejím cílem bylo upozornit na rizika pokračující devastace deštných pralesů v Amazonii. Brazilský prezident Bolsonaro vcelku otevřeně vybízí k vraždám původních obyvatel, kteří jsou poslední obrannou linií chránící planetu před překročením klíčového bodu zlomu. Pokud bude odlesňování pokračovat, ekosystém deštného pralesa se zhroutí a dojde k jeho přeměně na savanu. Namísto pohlcování emisí je Amazonie začne sama produkovat. Brazilské soudy nyní rozhodují o několika zásadních zákonech, které mohou stávající negativní trendy ještě výrazně urychlit. Je to sice na jiném světadíle, ale hraje se zde i o naši budoucnost!

V rámci happeningu symbolicky zemřelo několik bytostí v bílém oblečení, zhroucených uprostřed tratoliště umělé krve symbolizující bolest a utrpení. Součástí skupiny byla tanečnice, která svými pohyby vyjádřila žal nad ztrátou lidských i více-než-lidských životů, jíž jsme svědky. Performance proběhla za zájmu kolemjdoucích a pod dohledem policie, členové a členky XR po jejím skončení místo kompletně uklidili.

Video najdete zde, fotogalerii zde a zde. O akci informovaly Britské listy, zde.

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.