Extinction Rebellion Česká republika

Aktualizovaný obsah této stránky naleznete na https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2021/10/27/rebel-talk-s-evou-balounovou/
Nejnovější Shromáždění občanů Stav klimatické nouze Věda Klimatická krize Newsletter Rozhovory Nenásilné akce Lidé z rebelie

Rebel Talk s Evou Balounovou

Desátým hostem našeho moderovaného přednáškorozhovoru byla odbornice na klimatické právo Eva Balounová. Představila problematiku klimatických žalob i další právní aspekty a souvislosti klimatického aktivismu.

27. října 2021 Věda

Víte, že Česká republika je z důvodu nedostatečného boje proti změně klimatu žalována portugalskými dětmi? Podobné zprávy mohou na veřejnost působit trochu kuriózně, ale je vlastně zcela logické, že se lidé ohrožení či poškození klimatickou krizí začínají svých práv domáhat i u soudů. Klimatické žaloby jsou zároveň mediálně atraktivní, takže plní i propagační a osvětovou funkci. Eva Balounová z Centra pro klimatické právo a udržitelnost nám v přednáškové části představila zajímavé případy z domova i zahraničí, od žalob proti rozšiřování letišť a ropovodů přes žaloby na samotné vlády a velké fosilní společnosti až po obhajoby klimatických aktivistů v trestním řízení. V následné diskusi došlo i na řadu konkrétních otázek, například jaký právní postup má nejlepší poměr cena/výkon. Ať už máte chuť dát někoho k soudu kvůli klimatu, nebo se jen chcete dozvědět víc, záznam si můžete pustit zde.

U příležitosti kulatého vydání zároveň přinášíme přehled všech dosud uskutečněných Rebel Talků:

  1. Společně proti suchu s Jiřím Malíkem
  2. Jak dál po covidu s Vojtěchem Peckou
  3. Limity civilizace a energetika budoucnosti s Milanem Smržem
  4. Solidární ekonomika s Naďou Johanisovou
  5. Zelená infrastruktura s Vítem Rousem
  6. Udržitelná móda s Kamilou Boudovou
  7. Zdravá krajina s Danielem Pitkem
  8. Město a klima s Michaelou Pixovou
  9. Klimatický update s Alexandrem Ačem
  10. Klimatické žaloby s Evou Balounovou

Času je málo a bez vás to nezvládneme.
Potřebujeme vaši podporu.

Svět se mění, ale my stále s odvahou i soucitem bojujeme za pravdivé informování veřejnosti a rozhodné jednání v zájmu klimatu i veškerého života na naší planetě.

Potřebujeme vaši pomoc. Nemůžete se zapojit do akcí? Podpořit nás můžete také finančně. I 300 Kč měsíčně nás posune blíž k našemu společnému cíli.

Darujte →

Děkujeme.